این مقاله را به اشتراک بگذارید
شناخت انواع محتوا مساوی است با انتخاب هدفمند محتوای متناسب با یک کسبوکار. این شناخت همچنین میتواند باعث شود که تحلیل دقیقی از نوع برخورد مخاطبانتان با هر یک از محتواها را به دست آورید. جهان امروز ما بخش زیادی از فعالیت خود را در فضای شبکهای وب میسازد. در این فضا محتوا مثل یک برگ برنده میتواند به شما بگوید که باید چه چیزی را به چه شکل تولید کنید و ارائه دهید.
اهمیت محتوا آنقدر زیاد شده است که برخی از سازمانها خود را به عنوان یک سازمان محتوا مدار معرفی میکنند. از طرفی ارتباط با مخاطبان و مشتریان به میزان زیادی به تولید محتوای مداوم و تعاملی برای آنها وابسته شده است. ما در این مطلب با نگاهی کاربردی میخواهیم درباره انواع محتوا در فضای مجازی و روشهای تولیدش حرف بزنیم. علاوه بر آن به شما خواهیم گفت که باید چگونه بهتر دیده شوید و باید از هر محتوایی به چه میزان و چگونه تولید کنید. در واقع این نوشته هر آن چیزی که یک آژانس بازاریابی دیجیتال درباره محتوا اجرا میکند را به شما ارائه خواهد داد.
محتوای متنی
کلماتْ صدای کسبوکار و فعالیتهای شما هستند. ارائۀ هنرمندانۀ کلمات برابر خواهد بود با ارزشافزایی برای برند، محصول یا خدمات شما. یادتان باشد که مخاطبان مثل تماشاگرانی هستند که به شنیدن یک سمفونی رفتهاند و از درون متنهایتان به صدای شما گوش میدهند. همیشه باید تصمیم بگیرید که میخواهید گوش آنها را بخراشید و فراریشان دهید یا آنکه میخواهید لذت حضورتان را به تکتکشان بچشانید. محتوای متنی انواع مختلفی دارد که بسته به نیازتان باید از بین آنها انتخاب کنید؛ از مقالات وبلاگ و سایت، ایمیل و خبرنامه، پیامک و محتوای شبکههای اجتماعی گرفته تا گزارش، مقالههای تحلیلی، ترجمه و رپرتاژ. ما در ادامه درباره سه نوع از مهمترین آنها یعنی بلاگ، رپورتاژ و لندینگ پیجها حرف میزنیم.
بلاگ
«محتوا پادشاه است»؛ این جمله را بارها همه جا خواندهایم اما هیچوقت به این فکر نکردهایم که تخت پادشاهی محتوا کجاست؟ بله درست است! وبلاگ جایگاه فرمانروایی کلمات شماست. چرا؟ چون با محتوای وبلاگ است که میتوانید مخاطبان را به سایت بکشانید و آنها را با خدمات، محصولات، حیطۀ کاری، تخصص یا برندتان آشنا کنید. در واقع وبلاگ میتواند قلمرو کسبوکار را گسترش دهد و با ارائه محتوای جذاب و دقیق، مخاطبان را به مشتری تبدیل کند. اصول تولید محتوای متنی برای وبلاگ موارد زیر است:
- انتخاب عنوان جذاب و کنجکاویبرانگیز
- تقسیمبندی و تنظیم بهینه عناوینی که قرار است توضیحدهندۀ موضوع باشند
- انتخاب موضوعات کاربردی و پربازدید یا موضوعات تخصصی و کمیاب که همه به دنبال جواب آن هستند
- دقت در انتخاب کلمات و ارائه لحنی متناسب با مخاطبان هدف
- ساخت یک لحن اختصاصی برای ارائه مقالات
- صداقت در پرداخت مطالب برای اعتمادسازی و بازگشت دوباره مخاطب
- ارائه توضیحات واضح، ساده و کاربردی یا آگاهیبخشی دقیق درباره موضوعات گوناگون
- نوشتن یک مقدمه کوتاه و جذاب با در نظر گرفتن علائق و ترجیحات مخاطب
- نوشتن یک پایانبندی با دعوت مخاطب به ادامهدادن بحث، ارائهدادن نظر و دعوت او به ایجاد گفتگو
- در نظر گرفتن دیدگاه مخاطب و در نتیجه تلاش برای شنیدن نظرش و تعامل ذهنی با خواننده
- رعایت اصول سئو در مطلب
- انتشار منظم و هدفمند مطالب با توجه به استراتژی محتوایی وبلاگ
این چند مورد را میتوان از اصول محوری نوشتن محتوا برای وبلاگ در نظر گرفت. البته باید بدانید که زمانی اصول میتوانند به خوبی کار کنند که خلاقیت آنها را به کار بگیرد. محتوای خلاقانه هم محتوایی است که نویسنده برای ارائه موضوع علاوهبر تحقیق و انتشار نتایج، محتوا و نتایج پردازش فکرش را ارائه دهد. با این شیوه است که میتوانید یک محتوای اختصاصی و متمایز را تولید کنید و همزمان به مخاطبانتان بگویید که آنها چقدر برای شما مهم و متمایز هستند.
شما در وبلاگ میتوانید انواع موضوعات را ارائه دهید؛ از آموزشهای گامبهگام تا نقد و بررسی موضوعات گوناگون در حیطه کار بلاگ جای میگیرند. محتوای وبلاگ میتواند تحلیلی، خبری، گزارشی، تعاملی یا چالشی باشد. این به استراتژی محتوایی شما و هدفتان از ساخت یک وبلاگ بستگی دارد. فقط یادمان باشد که در محتوای وبلاگ هم چگونه حرف زدن مهم است و هم از چه حرف زدن پس یکی را فدای آن دیگری نکنیم.
رپورتاژ
یکی از قدیمیترین انواع محتواهای متنی، رپورتاژ است که قبلاً در روزنامهها و بهخصوص روزنامههای محلی ارائه میشد. حالا سایتهای خبری، وبلاگهای پرخواننده و حتی برخی از سایتهای فروشگاهی به ارائه رپرتاژ برای کسبوکارهای مختلف اقدام میکنند. رپورتاژ را میتوان به سادگی یک گزارش آگاهیدهنده و بیطرفانه در مورد یک محصول یا خدمت یا برند دانست. با بهکارگیری رپورتاژ تلاش میشود که روی ذهنیت مخاطب اثرگذاری شود. البته رپورتاژ یک آگهی دروغین با اطلاعاتی اغراق شده نیست و اصلاً لحن صادقانه و ارائه اطلاعات دقیق میتواند یکی از ویژگیهایی باشد که مخاطب را به خودش جذب میکند. از طرفی در پردازش متن قرار نیست پنهان کنیم که در حال ارائه یک آگهی هستیم. مهم این است که رپورتاژْ آگاهیرسان، کاربردی و صادقانه باشد و در نهایت مخاطب هم سود خود را از محتوای ارائه شده ببرد. در نهایت این که رپورتاژ میتواند حاوی بکلینک باشد و برای افزایش بازدید سایت هم مورد استفاده قرار بگیرد. در واقع این نوع متن در این حالت یک تبلیغات غیرمستقیم و یک شیوۀ بازاریابی در دیجیتال مارکتینگ است.
لندینگ پیجها
لندینگ پیج یا صفحه فرود یکی از مهمترین بخشهای یک سایت و نقطه فرود بازدید کنندهها هستند. اگر سایت شما را یک شهر عظیم در نظر بگیریم دروازههای این شهر، لندینگ پیجها خواهند بود. بر این اساس یک صفحه فرود اولین صفحهای است که بازدیدکنندههای سایت از طریق آن وارد دنیای محتوای شما میشوند. این صفحات میتوانند اهداف گوناگونی داشته باشند؛ برای مثال ممکن است هدف آنها آشناکردن مخاطب با اهداف کسبوکار، بخشهای مختلف سایت و لیستکردن محصولات یا خدمات مختلف بیزینس باشد. اگر که هدفْ این موارد باشد معمولاً صفحه شامل لینکهایی برای انتقال کاربر هم میشود. گاهی ممکن است که نیاز داشته باشید کاربر اطلاعات تماسش را در اختیارتان قرار دهد، میتوان این کار را از طریق صفحه فرود انجام داد. بعضی سایتها هم ترجیح میدهند که از این صفحات برای تحلیل رفتار کاربران استفاده کنند. به هر حال صفحههای فرود یک سایت میتواند چندین مورد را در بر بگیرد:
- صفحه اول سایت
- صفحهای که نتایج جستجو را بهصورت کتهگوریشده درباره یک موضوع ارائه میدهند.
- صفحهای که لینک آن در بیو اینستاگرام قرار میگیرد.
- صفحهای که به عنوان یک لینک دعوت به دیگران ارسال میشود.
- صفحهای که در خبرنامههای ایمیلی به مخاطبان ارائه میشود.
- صفحهای که لینک آن به صورت پیامک در اختیار کاربران قرار میگیرد.
همه اینها نشان میدهد که صفحه فرود چقدر میتواند در مواجهه مخاطب با سایتتان مهم باشد چون آنجاست که مخاطب میفهمد شما چه کار میکنید؟ و تمایزتان نسبت به بقیه چیست؟ میتوانید به او چه خدمات و محصولاتی را به چه شکلی ارائه دهید؟ ارزشهای برندتان از چهئ جنسی است؟ همینهاست که باعث شده لندینگ پیجها یکی از مسائل اصلی مدیران محتوا و سئوکاران باشد.
محتوای صوتی
هر محتوایی که از طریق شنیدن قابل دریافت باشد، جزو محتواهای صوتی است. پادکست و مقاله، کتاب یا داستان صوتی از مهمترین شکلهای این نوع محتوا هستند. محتوای صوتی در جهان امروز به شدت در حال فراگیرشدن است. بسیاری از سایتها مقالات قدیمی خود را به صورت شنیداری بازنشر میکنند یا همزمان با ارائه مقالات جدید یک نسخۀ شنیداری دیجیتالی هم از آن ارائه میدهند. ناشران در صدد هستند که پرطرفدارترین کتابهایشان را به صورت صوتی انتشار دهند.
در سمت دیگر، جهان پادکست در حال تسخیر گوش و ذهن مخاطبان است. همین امسال بود که آمار پادکست سال 2020 در آمریکا ارائه شد و نتایج بسیار عجیبی داشت: «در آمریکا بیش از 1 میلیون پادکست فعال و 30 میلیون اپیزود وجود دارد در حالی که در سال 2018، این تعداد به ترتیب 550 هزار و 18.5 میلیون بود». میدانیم جایی که این تعداد مخاطب وجود داشته باشد چقدر بازاریابی محتوایی آن مهم میشود. میتوان ویژگیهای محتوای صوتی را به این شکل خلاصه کرد:
- سریع است؛ به این معنا که میتوان یک محتوای صوتی را نسبت به یک محتوای متنی سریعتر دریافت کرد. این مورد مخصوصاً برای کسانی که به شنیدن بیشتر از خواندن عادت دارند یک ویژگی محوری است. تعداد این آدمها هم اصلاً کم نیست.
- منعطف است؛ یعنی میتوان آن را در موقعیتهای مختلف از پشت فرمان گرفته تا درون تخت خواب به راحتی گوش داد. اصلاً بسیاری از افراد محتوای صوتی را در حال انجامدادن کارهای روزمره خودشان گوش میدهند.
- جذاب است؛ محتوای صوتی یک شیوه مستقیم برخورد با مطالب است. با شنیدن احساس حضورداشتن در در کنار یک نفر دیگر را میکنیم. همین ویژگی به کسبوکارها کمک میکند که با صمیمیت و تعامل بیشتری با مخاطبانشان ارتباط برقرار کنند.
در کنار این ویژگیها میتوان به مواردی مثل سادهبودن تهیه محتوای شنیداری، دسترسیپذیری آسان آن، ارزانبودن و همچنین انتشار سریعش اشاره کرد.
محتوای تصویری (عکس)
عکسها در دنیای ما آنقدر مهم شدهاند که عملاً بسیاری از از تصورات، ایدهها و حتی خوابهایمان را بر اساس و در درون تصاویر، تجربه میکنیم. عکسها سریع و جذابند و میتوانند بازنمایانگر هزاران کلمه در تصویری باشند که در چند ثانیه دیده میشود. وجود عکس مساوی خواهد بود با جذابیت بیشتر و بالارفتن شانس دیدهشدن، پس چه در شبکههای اجتماعی و چه در سایت از عکس استفاده کنید. اما برای استفاده از عکس چند نکته را مد نظر داشته باشید:
- خودتان عکس بگیرید. عکس را بر مبنای برندسازی، هویت بصری و اهداف کلی مجموعه تهیه کنید. از یک تیم حرفهای برای تهیه عکسها بهره ببرید.
- اگر خودتان عکس نمیگیرید و آنها را از سایتهای مختلف انتخاب میکنید، انتخابتان برمبنای ارتباط با متن، جذابیت عکس و جدیدبودناش باشد. برای این کار وقت صرف کنید.
- عکس محصول از توضیح آن هم مهمتر است. حتی اگر محصول شما یک برند خاص باشد اما عکس خوبی از آن نداشته باشید کسی آن را از شما نخواهد خرید.
- عکس محصول باید توضیحدهنده باشد یعنی مخاطب با دیدنش بتواند تصمیم بگیرد.
- عکس باید جزئیات را نشان دهد تا مخاطب یک تصویر واضح و بدون ابهام از تمایزهای یک محصول داشته باشد.
- عکس باید از زوایای مختلف به ویژگیهای یک محصول یا کار بپردازد بدون آنکه با اغراق مخاطب را دلزده کند.
پس میبینید که عکس چقدر میتواند نقشآفرین باشد و چه جایگاه مهمی دارد. البته کافیست فقط به اینستاگرام، انواع موتور جستجو، آژانسهای تبلیغاتی و صد البته انواع نرمافزارهای ویرایش عکس توجه کنیم تا متوجه اهمیت محتوای عکسمحور در بازاریابی محتوایی شویم.
محتوای ویدئویی
محتوای ویدیویی آنقدر مهم هست که در دیجیتال مارکتینگ عنوانی با مضمون ویدیو مارکتینگ برای آن دست و پا کردهاند. باید بدانیم که روزانه ۱۴ میلیارد ویدئو در دنیا در حال انتشار است. همین عدد نشان میدهد که انسانهای امروز چقدر ذهنشان با ویدئو تطبیق پیدا کرده است.
شما میتوانید با ویدیو انواع محتوای آموزشی، تبلیغاتی، تعاملی و علمی را تولید کنید. همچنین میتوانید از طریق ویدئو محتوای طنزپردازانه و سرگرمکننده، مصاحبه، تصاویر توضیحدهنده و در نهایت نقد و بررسی محصول را بسازید. البته ابزارها و اپلیکیشنهای مختلف هم به شما این امکان را میدهند که به صورت مستقیم و زنده با مخاطبان از طریق ویدئو گفتگو کنید، به سؤالات آنها پاسخ دهید یا یک مطلب را برایشان تدریس کنید. جذابیت ویدئو را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- تعاملپذیری بالا؛ درگیری عاطفی مخاطب با محتوای ویدیویی خیلی بیشتر از محتواهای متنی یا صوتی است. در واقع محتوای ویدئویی مصداق بارز اثبات این ضربالمثل قدیمی است که میگوید: «شنیدن کی بود مانند دیدن».
- دسترسیپذیری بالا؛ جهان امروز پر است از پلتفرمهای انتشار ویدیو، همین امکان باعث میشود که ویدیوها بهسرعت و با سهولت فراوان به اشتراک گذاشته شوند.
- بالابردن بازدید؛ بازدید همیشه مسئلۀ مسئولان سایت است. ویدیوها یکی از شاهراههای افزایش بازدید هستند چون در کمترین زمان ممکن بیشترین تأثیرگذاری را برای مخاطب دارند.
- اختصاصیسازی موضوعات؛ در ویدئو میتوانید بهواسطهٔ ایجاد سبک، توسط فیلمبرداری، تدوین و صداگذاری حتی محتواهای تکراری را به موضوعاتی اختصاصی برای مجموعه خودتان تبدیل کنید.
درنهایت میتوان گفت ویدیو مارکتینگ جزو کمریسکترین و پربازدهترین اشکال تولید محتواست پس دشواری ساخت آن را میتوان به جان خرید.
اینفوگرافی
ارائه بصری اطلاعات را اینفوگرافی میگویند. استدلال پشت اینفوگرافی این است: انسان تصاویر را موثرتر از نشانههای متنی دریافت میکند. از فرهنگسازی در حوزه مسئولیت اجتماعی گرفته تا ارائه نکات آموزشی در درسنامهها و صد البته تبلیغات و بازاریابی از حوزههای کاربرد اینفوگرافی است. اینفوگرافی میتواند شامل نمودار، جدول، دیاگرام، نشانههای بصری و انواع رنگها باشد. از دلایل اهمیت اینفوگرافی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت بالا؛ انتقال داده در اینفوگرافی بهدلیل وجود توأمان متن، جدول، نمودار و تصاویر بسیار بالاست.
- ماندگاری در حافظه؛ میتواند باعث شود که افراد اطلاعات را بهصورت طولانیمدت در ذهنشان ذخیره کنند.
- اثرگذاری بالا؛ نشانههای تصویری بهدلیل صراحت و قدرت بیانگریشان بهلحاظ روانی و عاطفی تاثیرگذارند.
- جذابیت؛ تصاویر تفکیکشده و حمایت از دادههای متنی با نشانههای بصری جذاب باعث میشود افراد بیشتر با محتوای ارائه شده درگیر شوند.
اینفوگرافی میتواند انواع مختلفی داشته باشد که مهمترین آنها این موارد هستند: 1. اینفوگرافی آماری، 2. اینفوگرافی گاهشماری یا تایملاین، 3. اینفوگرافی اطلاعاتی یا دادهمحور، 4. اینفوگرافی فرایندی که نشانگر بخشهای مختلف یک فرایند است، 5. اینفوگرافی جغرافیایی که اطلاعات را روی یک نقشه نشان میدهد، 6. اینفوگرافی مقایسهای، 7. اینفوگرافی سلسلهمراتبی که در یک نمودار اطلاعات را به صورت تفکیکشده و سطحبندیشده ارائه میدهد. 8. اینفوگرافی پژوهشی، 9. اینفوگرافی تعاملی، 10. اینفوگرافی ابر کلمه.
محتوای پوستر و کاتالوگی
بروشورها، کاتالوگهای تبلیغاتی و پوسترها از بهترین ابزارها برای بازاریابی هستند و میتوانند به یک رسانه تعاملی در ارتباط با مشتریان تبدیل شوند. ارتباط سریع با مخاطب و ارائه اطلاعات بهصورت دستهبندیشده و مشخص از مهمترین ویژگیهای این دسته از محتواها هستند. پوستر و کاتالوگ البته که میتوانند به فرآیند برندسازی و ارائه هویت کمک کنند. از طرفی این شکل از تولید محتوا، ماندگاری بسیار بهینهای برای مشتریان بالقوه دارند. یکی دیگر از ویژگیهای مهم این تیپ محتوا این است که میتوان آنها را علاوه بر سایت بهصورت ایمیلی و یا در شبکههای اجتماعی هم ارائه داد. سهولت در فروش هم یکی دیگر ویژگیهای مهم کاتالوگ و پوستر است. از طرفی باید گفت که پوستر مثل یک بیانیه یا نمایشگاه برای ارائه اهداف و هویت یک سازمان عمل میکند. بر اساس همه این توضیحات است که باید تاکید کرد هرچه هزینه صرف انتخاب رنگ، طراحی فونت یا دیزاین کلی پوستر یا کاتالوگ کنید در نهایت تاثیر و سودرسانی مضاعفش را در فرآیند بازاریابی خواهید دید.
پیشنهاد میکنیم مقاله استراتژی محتوای خوشهای را حتما مطالعه کنید.
وبینار و دورههای آموزشی
به سمینارهایی که در فضای وب ارائه میشوند، وبینار میگویند. کلمه وبینار از ترکیب دو واژه وب و سمینار ساخته شده است. وبینارها معمولاً به کمک سرویسهای ارائهدهندۀ خدمات تحت وب یا انواع نرمافزارهای ارائه وبینار، تولید میشوند. وبینار مزایای بسیار زیادی دارد و به خاطر همین مزایا اقبال عمومی را به سمت خودش جذب کرده است. با هم چند مورد از ویژگیهای آن را بخوانیم:
- کوتاهکردن فاصلهها؛ وبینار فاصلهها را کوتاه میکند چون صدها نفر که در فاصلههای بسیار زیاد از هم قرار گرفتند میتوانند در یک سمینار اینترنتی شرکت کنند.
- کمکردن هزینهها؛ هزینههای رفتوآمد و هزینههای برگزاری سمینار با وبینارها به صفر میرسند. از طرفی تشکیل یک وبینار و پشتیبانی از آن بسیار ارزانتر از انواع گوناگون سخنرانیها یا دورههای آموزشی حضوری است.
- راحتی دسترسی؛ دسترسی به وبینارها بسیار ساده است. شما کافیست یک موبایل یا لپتاپ داشته باشید و با یک لینک یا چند کلیک به وبینار متصل شوید.
- ذخیره اطلاعات ارائه شده در وبینار؛ اغلب وبینارها این قابلیت را دارند که آنها را ضبط و ذخیره کنید. به این شکل امکان دسترسی همیشگی به محتوا را خواهید داشت.
- ساختار تعاملی؛ اغلب پلتفرمهای ارائه وبینار به افراد امکان گفتگو و پرسش و پاسخ میدهند. این مورد ساختار دموکراتیک وبینار ا را نشان میدهد.
- ایجاد ارتباطات جدید؛ شکل تعاملی وبینارها میتواند باعث ایجاد ارتباطات جدید بین اعضای شرکتکننده در سمینار آنلاین باشد.
علاوه بر وبینارها، دورههای آموزشی هم میتوانند در قالبی جز وبینار ارائه شوند. برای مثال میتوان دورههای آموزشی را بهصورت آفلاین و در قالبهای گوناگون متنی، صوتی و تصویری ارائه داد. ارائه رایگان این دورهها یکی از راههای مهم جذب مخاطب به سایت است.
محتوا از جنس تعامل با کاربر
محتوای تولیدی توسط کاربر یا UGC (مخفف User-generated Content) که گاهی هم با عنوان UCC (مخفف User-created Content) ظاهر میشود محتوایی است که ایجادکنندگان آن، کاربران هستند. در واقع این اسم، به نوعی از ترجمهکردن مفهوم وب مشارکتی یا Participative Web به زبان دیجیتال مارکتینگ ساخته شده است. کل مسئله این است که در UGC کاربران فقط مصرفکنندۀ مطالب نیستند بلکه به شیوههای مختلف دست به تولید محتوا میزنند، با این وصف که این تولید، حرفۀ آنها نیست. اینجاست که تعامل مخاطب با امکانات پلتفرم، دیگر کاربران، تولیدکنندگان حرفهای محتوا و صد البته بازار خودش را نشان میدهد. برای آشنایی بیشتر با تولید محتوا بر مبنای تعامل مخاطب به دو مورد شبکههای اجتماعی و فرومها خواهیم پرداخت.
شبکههای اجتماعی
تعامل، مادۀ اولیۀ ساخت شبکههای اجتماعی است. مخاطبان در شبکههای اجتماعی از همۀ عناصر دیگر مهمتر هستند؛ در توییتر توییت میکنید و پسِ پشت ذهنتان نظرات مخاطبان در حال نقشآفرینی هستند، در اینستاگرام عکس میگذارید و منتظر لایک و کامنتهای دوستانتان میشوید، در فیسبوک یک یادداشت را منتشر میکنید و میخواهید بدانید بقیه نظرشان در مورد آن چیست، به لینکدین میروید تا لینکهای خود را در جهان تجارت پیدا کنید. همۀ اینها یعنی ارتباط و تعامل یکی از مهمترین بنیادهای زندگی امروز ما شده است. بر همین اساس تولید محتوا در شبکه های اجتماعی باید بر مبنای تعامل و ایجاد رابطه با مخاطبان باشد طوری که مخاطبان حتی بتوانند در جایگاه توسعهدهنده، تولیدکننده و ایجادکنندۀ ارتباطات برای مجموعه شما قرار بگیرند.
فرومها
فرومها مثل یک میدان عمومی هستند که افراد برای گفتگو یا شنیدن نظرات یکدیگر در آن جمع میشوند. این یعنی تعاملْ حرف اول را در فرومها میزند. پس اگر یک کسبوکار قصد دارد در سایتش فروم ایجاد کند باید بداند که مشتریان هدفش چه کسانی هستند و قرار است کدام نیازشان را در این فروم برطرف کنند. از طرفی قانونگذاری در فروم باید در جهت ایجاد سود مجموعه باشد. همچنین طرح مباحث و تولید محتوا در وبلاگ باید بتواند منجر به ایجاد گفتگو و تعامل مخاطبان در انجمنها بشود.
ایجاد چالش در محتوا
ایجاد چالش در محتوا یکی از هنرهای تولیدکنندگان محتواست. میتوان این هنر را در انواع روشهای تولید محتوا به کار گرفت؛ از محتوای شبکههای اجتماعی و وبلاگ گرفته تا اجرای یک فضای تعاملی در ساخت پوستر یا کاتالوگ. چالشْ زمانی ایجاد میشود که محتوا علاوهبر آگاهیبخشی، در ذهن مخاطبان مسئلهسازی کند. مسئلهسازی اما متفاوت است با ایجاد یک سری سوالات خام با کلماتی مثل چرا، چطور و چگونه؟ مسئلهسازی با ایدهپردازی خلاقانۀ محتوایی ایجاد میشود. اینجاست که ذهن مخاطب نه تنها آگاه میشود بلکه میتواند به نحوی کنشگرا، پرسشگری کند. از طرفی این روند باعث ارتباط مداوم مخاطبان با یک مجموعه خواهد شد. هر سازمان محتوامداری نیاز دارد با ایجاد چالش در محتوا، مخاطبانش را فعال کند و از آنها بخواهد با آن مجموعه گفتوگو کنند. این مسئله در طولانیمدت میتواند باعث ایجاد سرمایه اجتماعی و اقتصادی برای یک سازمان شود.
محتوای پروموشن راهی برای بهتر دیده شدن
پروموشن یا ترویج از سه بخش تشکیل میشود: 1. آگاهیرسانی به مخاطبان درباره محصول یا خدمات، 2. ایجاد شوق در آنها و ارائه محصول یا خدمات بهعنوان یکی از انتخابهایشان، 3. ترغیب آنها به خرید محصول.
در پروموشن عنصر مهم مخاطبان هستند و ابزارها هم می تواند وبلاگ، توضیح محصول در سایت، صفحههای شبکههای اجتماعی، ایمیل، پیامک و انواع دیگر محتواها باشد. شما در زندگی روزمره حتماً با انواع پروموشن برخورد کردهاید، فقط کافیست لیست پیامکها یا ایمیلهایتان را چک کنید و انواع پیامهایی را ببینید که به ترویج خدمات و محصولات پرداختهاند. البته ترویج میتواند خیلی ساده با قرارگرفتن یک بروشور در پلاستیک خرید شما توسط فروشندگان ایجاد شود. حتی در فرآیند خرید و فروش شخصی در یک مغازه کوچک هم پروموشن با توضیحات فروشنده اتفاق میافتد. حالا هم در فضای وب ترویج فروش با انواع و اقسام قرعهکشی، راهاندازی کمپین، ارائه تخفیف ویژه برای مشتریان فعال و تخفیفهای مناسبتی رخ میدهد.
آزمونها و انواع تستها
راهاندازی آزمونها و ایجاد تستها یکی از راههای درگیری مخاطبان با محتواهایی است که به آنها ارائه میدهید. آزمون میتواند هم خیلی بازیگوشانه و سرگرمکننده طراحی شود و هم بسیار جدی و دقیق باشد. در هر دو حالت مخاطب باید بتواند بخشی از ویژگیهای شخصیتی خودش را در آن آزمون آزمایش کند. در حالت اول میتواند لذت ببرد و با مجموعه شما احساس صمیمیت کند و در حالت دوم هم میتواند از طریق تست با خودش ارتباط برقرار قرار کند.
شما میتوانید آزمونها را در سایت، شبکههای اجتماعی یا حتی ایمیل ارائه دهید. این آزمونها می توانند به شیوه نظرسنجی، تعیین درست یا غلط و حتی ارائه نظرهایی کیفی باشند. برای مثال استوری اینستاگرام با ارائه چندین قابلیت به شما این امکان را میدهند که آزمون یا تست راهاندازی کنید. از طرفی توییتر و تلگرام هم دارای ابزارهایی جذاب برای ارائه نظر در قالب سوالات چند گزینهای هستند. فضای وبلاگ و سایت شما هم که یک میدان وسیع برای ارائه چنین تستهایی است. در نهایت نکته مهم این است که آزمونها باید علاوه بر استاندارد بودن، خلاقانه طراحی شوند و مخاطب را به چالش بکشند. از طرفی یک تست خوب آن تستی است که مخاطبان شما به صورت خودجوش دیگران را هم به آن دعوت کنند.
حرف آخر؛ از هر نوع محتوا چقدر باید تولید کنید؟
جوابدادن به این سوال به سنجش عواملی مثل نوع و حیطه کسبوکار، استراتژی محتوا، مدل درآمدی و پرسونای مد نظر مدیران محتوا بستگی دارد. بهعلاوه خیلی مهم است که بدانید هویت کار شما و برندی که دارید میخواهد به چه میزان و با چه شکلی با مخاطبان در ارتباط باشد. برای مثال آیا شما میخواهید بازاریابی درونگرا را انتخاب کنید یا بازاریابی برونگرا را. هر کدام از این دو گزینه را که انتخاب کنید، میزان و نوع محتوایی که برمیگزینید متفاوت خواهد شد. یک عامل مهم دیگر تعیین میزان بودجهای است که میخواهید برای خدمات تولید محتوا صرف کنید. در نهایت هم باید بدانید که میخواهید کدام یک از انواع محتوا را بهصورت موازی با یکدیگر پیش ببرید، طوریکه علاوهبر ایجاد تنوع، بین تمام محتواها هماهنگی وجود داشته باشد.