این مقاله را به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
- چه طور از سرچ کنسول استفاده کنیم؟
- 1- پیدا کردن کلمات کلیدی که سایت شما در آنها رنک دارد
- 2- مشاهده نحوه تعامل کاربران با نتایج شما
- 3- پیدا کردن صفحاتی که برای کلمه کلیدی خاصی رنک دارند
- 4- ببینید چه تعداد از صفحات سایت شما در گوگل ایندکس شدهاند
- 5- افزودن یک صفحه برای ایندکس شدن در سرچ کنسول گوگل
- 6- پیدا کردن مشکلات کراول و صفحات غیرقابل ایندکس
- 7- افزودن نقشه سایت سرچ کنسول گوگل
- 8- مطمئن شوید صفحات وبسایتتان سازگار با موبایل (Mobile-friendly) است
- 9- ببینید سایتهای دیگر چه لینکهایی به شما دادهاند
- 10- پنالتیهای سایت را ببینید
سرچ کنسول گوگل یکی از ابزار های رایگان گوگل است. البته لازم به ذکر است که سرچ کنسول گوگل مدتی است که تغییر نام داده و نام قبلی آن که وب مستر های کهنه کار با اون کار کرده اند، گوگل وب مستر تولز است.
ادامه این پست مقدمه ای برای استفاده از سرچ کنسول است که به شما پیشنهاد می کنم اگر سئو سایت برای شما مهم است این سری مقاله هارو دنبال کنید.
ابزار مفیدی که می توانید وضعیت وب سایت خود را در موتور های جستجو بررسی کنید. به قول بازاری ها: ابزار دقیق سئو سرچ کنسول گوگل است.
اطلاعات آماری بدست آمده کمک زیادی به بهبود وضعیت سئوی سایت شما خواهد کرد.
برای مثال میتوان به کلمات کلیدی که سایت شما در آنها رتبه گرفته است، موقعیت سایت شما در این کلمات کلیدی، تعداد کلیکهایی که در هر کوئری روی سایت شما میشود و اینکه سایتهای دیگر با چه کلماتی به محتوای شما لینک دادهاند اشاره کرد.
این جواب یکی از سوالات متداولی است که از تیم سئوی اونترنت پرسیده میشه: چطور موقعیت خودمان در موتور های جست و جو رو پیدا کنیم ؟
همچنین سرچ کنسول گوگل مشکلاتی مانند خطاهای کراول و مواردی که باید به صورت دستی تنظیم شود، را به شما اطلاع میدهد. حتی با استفاده از سرچ کنسول میتوانید بفهمید که سایت شما سازگار با موبایل (Mobile-friendly) هست یا خیر.
به خاطر همین دلایل استفاده از سرچ کنسول گوگل برای سئو و وب مستران حرفه ای کاملا ضروری است.
چه طور از سرچ کنسول استفاده کنیم؟
برای اینکه بتوانید از قابلیتهای پیشرفته گوگل سرچ کنسول که در بخش بعدی ارائه میشود استفاده کنید، باید اول با موارد ابتدایی آن آشنا شوید.
ما در این مقاله ده قابلیت ابتدایی گوگل سرچ کنسول را که به کراولر و ایندکس شدن سایت تان کمک میکند و باعث میشود راحتتر عملکرد سایت را در سرچ ارگانیک ارزیابی کنید به شما معرفی میکنیم.
1- پیدا کردن کلمات کلیدی که سایت شما در آنها رنک دارد
گزارش عملکرد سرچ کنسول گوگل دادههای ابتدایی خیلی زیادی را شامل میشود و میتوانید از آنها برای سئو استفاده کنید. یکی از این اطلاعات کلمات کلیدی مختلفی است که سایت و یا صفحات شما در آنها رنک دارد و با عنوان Queries شناخته میشود.
برای مشاهده کلمات کلیدی خودتان در گوگل سرچ کنسول، روی تب Performance کلیک کنید و صفحه را تا پائین اسکرول کنید.
تب Queries به صورت پیشفرض انتخاب شده است. شما میتوانید این تب را اسکرول کنید و صفحات مختلف را انتخاب کنید تا تمام کلمات کلیدی که وبسایت شما در آنها رنک دارد را مشاهده کنید.
اگر میخواهید ببینید که هرکدام از صفحات سایتتان با چه کلمهای رنک گرفته است، به چند قدم دیگر نیاز دارید. در ابتدا روی تب Pages کلیک کنید و سپس هر کدام از صفحاتی که میخواهید بررسی کنید را انتخاب کنید.
اکنون دوباره روی تب Queries کلیک کنید. در اینجا میتوانید تمام کلماتی که صفحهی انتخابی شما در آن رنک گرفته است را مشاهده نمائید
اگر میخواهید کلمات کلیدی یک صفحه دیگر را ببینید، به تب Pages برگردید و صفحه انتخابی فعلی را حذف کنید، دوباره صفحه جدیدی که میخواهید ببینید را انتخاب کنید و دوباره روی Queries کلیک نمائید.
2- مشاهده نحوه تعامل کاربران با نتایج شما
در بالای گراف موجود در تب Performance چهار معیار مختلف را مشاهده میکنید: Total Clicks، Total impressions، Average CTR و Average Position.
Total Clicks تعداد کلی کلیکهای کاربران گوگل روی نتایج سایت شما را در بازه زمانی انتخابی نشان میدهد.
Total Impressions تعداد دفعاتی که سایت شما در نتایج گوگل دیده شده است را نمایش میدهد.
Average CTR تعداد کلی کلیکها تقسیم بر تعداد بازدید است.
بخش آخر Average Position است که ما کمی بعدتر به آن میپردازیم.
هنگامی که اولین بار گزارش Performance را باز میکنید، دادههای نمایش داده شده در این بخش مربوط به تمام وبسایت شما است. اما اگر روی تب Pages کلیک کنید، این گزارش اطلاعات مربوط به همان صفحه را نمایش میدهد.
هر کدام از این معیارها قابل انتخاب هستند و هر وقت یکی از آنها را انتخاب کنید، بکگراند آن رنگی میشود در زمانی هم که آن را از حالت انتخاب بیرون بیاورید، بکگراند به صورت سفید نمایش داده میشود.
هنگامی که یک معیار خاص را انتخاب کنید، گوگل سرچ کنسول دادههای مربوط به آن را هم به صورت گراف و هم در پائین گراف و به صورت جدولی نمایش میدهد.
در صورتی که در تب Querie باشید، با انتخاب هر سه معیار میتوانید تعداد دفعاتی که مردم صفحات سایت شما را در گوگل دیدهاند، تعداد کلیک آنها روی نتایج و CTR کلی را مشاهده کنید.
3- پیدا کردن صفحاتی که برای کلمه کلیدی خاصی رنک دارند
آخرین معیار در گزارش Performance، رتبه میانگین و یا Average Position است. Position جایگاه شما را برای یک کلمه کلیدی خاص نشان میدهد. در صورتی که شما در رتبه یک قرار داشته باشید، Position شما نیز 1 خواهد بود. همچنین در صورتی که لینک یک صفحه 2 باشید Position شما به احتمال زیاد 11 خواهد بود.
Average Position یک میانگین است (جمع Position تمام لینکها تقسیم بر تعداد کل کلمات کلیدی). این معیار میانگین رتبه شما را در نتایج گوگل نشان میدهد.
گزارش کلی میانگین جایگاه شما را برای تمام کلماتی که سایت شما برای آنها در گوگل رنک دارد را نشان میدهد. اگر صفحات را فیلتر کنید، این بخش میانگین پوزیشن را برای تمام کلمات کلیدی که صفحه در آنها رنک دارد نشان میدهد.
به همین دلیل Average Position داده خیلی مهمی نیست و کمک زیادی به شما نمیکند. با این حال اگر کمی صفحه را اسکرول کنید تا به جدول زیر گراف برسید، جایگاهی که هر کدام از کلمات کلیدی شما در گوگل دارند را میتوانید ببینید. این همان چیزی است که میتوانید به شدت از آن بهره ببرید.
با استفاده از این دادهها شما علاوه بر اینکه میتوانید جایگاه هرکدام از صفحات سایت خودتان را برای کلمه کلیدی خاصی ببینید، میتوانید تغییرات جایگاه سایتتان را پس از انجام تغییرات و بهینهسازی مشاهده کنید.
4- ببینید چه تعداد از صفحات سایت شما در گوگل ایندکس شدهاند
با استفاده از گزارش Coverage یا پوشش سرچ کنسول گوگل میتوانید دقیقا ببینید که چه تعداد از صفحات سایتتان ایندکس شده است. روی Coverage کلیک کنید و سپس کاشی Valid را انتخاب کنید تا پسزمینه آن رنگی شود.
توصیه میشود تعداد صفحاتی که با Sitemap به گوگل اضافه کردهاید را با تعداد واقعی صفحاتی که توسط گوگل ایندکس شدهاند بررسی کنید. این کار برای سایتهای بزرگ خیلی مهم است و میتوانید از این طریق متوجه شوید که سایت شما مشکل Crawl، Index و یا محتوای کپی دارد یا خیر!
5- افزودن یک صفحه برای ایندکس شدن در سرچ کنسول گوگل
اگر متوجه شدید که یکی از صفحه های سایتتان در ایندکس گوگل نیست، میتوانید با استفاده از ابزار URL Inspection از گوگل بخواهید که آن را ایندکس کند. برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:
1- روی URL inspection کلیک کنید
2- URL صفحهای که میخواهید ایندکس کنید را در کادر سرچ وارد کنید و منتظر بمانید تست گوگل تکمیل شود.
3- اگر گوگل هیچگونه خطائی تشخیص ندهد، میتوانید روی Request Indexing کلیک کنید.
ممکن است چند ساعت تا چند روز طول بکشید تا گوگل درخواست شما را پردازش کند، صفحه را کراول کند و آن را ایندکس کند.
6- پیدا کردن مشکلات کراول و صفحات غیرقابل ایندکس
برخی اوقات برنامهنویسها با استفاده از تگهای Canonical یا No-Index به صورت موقت مانع کراول شدن سایت توسط گوگل میشوند ولی ممکن است بعدا فراموش کنند که این تگها را بردارند. در مواقع دیگر شما یک صفحه را حذف میکنید و فراموش میکنید آن را به صفحه دیگری ریدایرکت کنید.
خوشبختانه سرچ کنسول گوگل اینگونه مشکلات را لاگ میکند و بدین صورت دیگر نیازی نیست HTML تمام صفحات را مشاهده کنید تا خطاهای سایت را پیدا کنید. شما میتوانید این خطاها را با کلیک روی Coverage و سپس انتخاب کاشیهای Error و Valid With Warnings پیدا کنید.
آلیسا نمووا از وبسایت Seo with Love میگوید: «عادت کردن به رابط کاربری سرچ کنسول جدید کمی زمان میخواهد اما ابزار Coverage به روزرسانی شده، فوقالعاده است. این ابزار علاوه بر اینکه صفحات ایندکس نشده را نشان میدهد، دلیل ایندکس نشدن آنها را هم به شما نمایش میدهد.»
«من با کمک این ابزار موفق شدم یکی از اشتباهات برنامهنویسی سایتی که روی آن کار میکردم را پیدا کنم. این سایت بدون هیچ دلیل خاصی در حال از دست دادن رنک خودش بود. ظاهرا تعداد قابل توجهی از صفحات به صورت اشتباه No-Index شده بودند. از آنجایی که احتمال رخ دادن چنین خطایی خیلی کم است، ممکن بود زمان خیلی زیادی طول بکشید تا من متوجه آن شوم.»
همچنین این ابزار خطاهای 404 را نیز در صفحاتی که از طریق سایت مپ و یا ابزار Request Indexing ایندکس کردهاید را هم نمایش میدهد.
آندره ویناس از Digitopia میگوید: «خطاهای 404 معمولا به خاطر لینکهای قدیمی و یا شکستهای که قبلا در گوگل ایندکس شدهاند رخ میدهند. اما با این قابلیت شما میتوانید به سادگی URLهایی که خطای 404 ایجاد کردهاند را پیدا میکنید.
7- افزودن نقشه سایت سرچ کنسول گوگل
اگر یک نقشه سایت دارید که به صورت مستمر آپدیت میشود، میتوانید آن را با استفاده از سرچ کنسول اضافه کنید تا کراول کردن سایت را برای گوگل آسانتر کنید و به او اجازه دهید راحتتر محتوای منتشر شده را کراول کند.
برای افزودن نقشه سایت مراحل زیر را دنبال کنید:
1- روی Sitemaps کلیک کنید
2- URL نقشه سایت خودتان را وارد کنید
3- روی گزینه Submit کلیک کنید
برای استفاده از خدمات سئو و بهینه سازی سایت به این صفحه مراجعه کنید.
8- مطمئن شوید صفحات وبسایتتان سازگار با موبایل (Mobile-friendly) است
با توجه به اینکه گوگل به زودی اول فقط صفحات موبایل را ایندکس میکند، مهم است که تمام صفحات وبسایتتان Mobile-friendly باشد. خوشبختانه با کمک سرچ کنسول گوگل پیدا کردن صفحاتی که مشکل دارند خیلی ساده است. برای این کار روی «Mobile Usability» کلیک کنید. در این صفحه و روی کاشی Error میتوانید تعداد خطاها را ببینید. در صورتی که سایت شما از این نظر هرگونه مشکلی داشته باشد، با اسکرول کردن به پائین صفحه میتوانید جزئیات این خطاها را ببینید.
9- ببینید سایتهای دیگر چه لینکهایی به شما دادهاند
از طریق گزارش «Links» در سرچ کنسول گوگل سایتهای دیگری که به شما لینک دادهاند، صفحاتی که سایتهای دیگر به آنهای لینک دادهاند و صفحاتی که بیشترین لینک ورودی را دارد را میتوانید ببینید.
برای دیدن تمام بکلینکهای سایت خودتان، روی تب «Links» کلیک کنید و سپس روی گزینه More که در زیر Top Linking Sites قرار دارد کلیک نمایید تا تمام لینکهای ورودی به سایت خودتان را ببینید.
10- پنالتیهای سایت را ببینید
اگر گوگل متوجه شود که سایت شما خط مشیهای کیفیتش را زیر پا گذاشته است میتواند به صورت دستی برعلیه سایت شما اقدام کند (Manual Actions). این کار حتی میتواند باعث شود سایت شما به صورت کامل از نتایج گوگل حذف شود.
عموما Manual Action به دلیل کارهایی مانند خرید بکلینک، انتشار محتوای کپی و یا بیکیفیت، استفاده زیاد از کلمه کلیدی (Keyword Stuffing) و یا ریدایرکتهای مشکوک است.
اگر شما یا کسی که روی سایت کار میکند، به منظور بهبود سئو کار خطرناکی انجام داده است، بهتر است Manual Actions را ببینید تا متوجه شوید سایتتان پنالتی شده است یا نه؟
همچنین ممکن است سایت شما به خاطر کارهایی که دیگران روی سایت شما انجام دادهاند هم پنالتی شود. اگر گوگل فکر کند سایت شما هک شده است، آن را از نتایج جستجو پاک میکند. همچنین گوگل ممکن است به خاطر کامنتهای بیکیفیت به سایتهای مشکوک هم سایت شما را پنالتی کند.
خوشبختانه نیازی نیست خیلی نگران پنالتیهای دستی باشید اما اگر ترافیک شما مرتب در حال کاهش است و شما هم نمیدانید چرا این اتفاق در حال رخ دادن است، بهتر است گزارش «Manual Actions» را بررسی کنید تا مطمئن شوید سایت شما پنالتی نشده باشد.
توجه: متاسفانه به علت تحریم ها حتما باید با وی پی ان از این ابزار استفاده کنید.
این سری مقالات ادامه خواهند داشت …